El joc com a eina d'aprenentatge (lectoescriptura i expressió oral)

  

En aquest article us parlaré d’alguns dels molts jocs que hi ha per treballar la lectoescriptura i l’expressió oral:

 

1.   Tic Tac Boum: Joc en el que poses a prova les teves habilitats lingüístiques i sobretot treballes la consciència fonològica. La carta et dirà la síl·laba que ha de contenir una paraula, aquesta pot estar al principi, al mig o al final de paraula. També treballes l’atenció, la concentració i la memòria de treball.

2.   Story Cubes: Joc molt divertit en què poses a prova la teva imaginació, creativitat i capacitat per solucionar problemes creatius. Es tracta de llançar els daus i inventar-te una història. Estimula la fluïdesa verbal i sobretot, la creativitat.

3.   ABC Dring: Joc de rapidesa i vocabulari. Es treballa sobretot la consciència fonològica, l’atenció i la memòria. Es treu una lletra i una carta amb una escena dibuixada. Es tracta de trobar representat en el dibuix una paraula que comenci per aquella lletra.

4.   Cross Dices: Aquest joc es tracta de llançar els daus de lletres i formar el major nombre de paraules dins del temps marcat. Es poden treballar diferents aspectes cognitius com tot aquells relacionats amb la lectoescriptura, la orientació espacial i l’atenció.

5.   Batamo: La dinàmica del joc és molt senzilla i divertida. Es tracta de barrejar totes les cartes (hi ha cartes amb lletres i altres cartes amb temàtica). Si apareixen cartes amb lletra s’ha de dir ràpidament una paraula que contingui aquelles lletres. Si apareixen una carta temàtica i una carta amb lletra, doncs s’ha de dir una paraula del tema que correspongui que comenci per aquella lletra. Es tracta de ser el més ràpid, de manera que es treballa l’agilitat mental, la capacitat de concentració i rapidesa, i també la fluïdesa del llenguatge.

6.   Last Letter: Es tracta de trobar representat en el dibuix de la carta, una paraula que comenci per l’última lletra que ha acabat la paraula anterior. Guanya el que es queda sense cartes primer.

7.   Scrabble: És un joc clàssic i entretingut per poder formar paraules. Es treballa les habilitats de la lectoescriptura i la creativitat.

8.   Verbalia: És un joc de Marius Serra i Oriol Comas. És un joc de paraules ideal per no avorrir-se mai, ja que conté uns 30 jocs diferents.

9.    Qwerty: Cada jugador haurà d’agar un nombre de fitxes de dins d’una bossa i no se les podrà mirar. Després les llençaran al mig del tauler i tots els jugadors hauran d’anar ràpid per buscar paraules. Al finalitzar la ronda, s’observaran les paraules anotades i es sumaran els punts. Es treballa la velocitat, la flexibilitat cognitiva i el llenguatge. 

 

Judit Verdaguer

Psicòloga infantil i juvenil