Quan un nen/a ha d'acudir al psicòleg?

Antigament, les persones acudien al psicòleg només quan hi havia una psicopatologia greu o un problema de salut mental. Actualment les coses han anat canviant i anar al psicòleg ja no és un tema tabú com havia estat temps enrere, ja no fa falta tenir una patologia sinó que a vegades només es necessita una petita orientació o ajuda davant d'un problema temporal.

Abans d'acudir al psicòleg, molts pares han fet un llarg i intens recorregut per diferents professionals. A vegades es fa difícil fer una pausa, reflexionar, entendre i acceptar que es requereix l'ajuda d'un psicòleg per tal de posar remei el què està passant.

Pel que fa als motius més comuns pels quals els pares consulten amb un especialista és per problemes de conducta a casa o a l'escola. Moltes vegades falten pautes i es realitza un assessorament sobre com enfocar i solucionar els problemes dels seus fills o filles a tots els nivells.

Quan s'observa que el nen o nena ho està passant malament, pateix, no és feliç, té dificultats per relacionar-se o per jugar amb els altres a partir dels quatre anys, continua mullant el llit als cinc anys, té dificultats amb la parla, ... Aquests i altres símptomes ens indiquen que alguna cosa està passant i és aleshores quan s'ha de consultar amb un psicòleg especialitzat en infància i adolescència.  

 

Un altre moment crucial té a veure amb l'entorn acadèmic. Quan als nens els costa aprendre, tenen problemes en els aprenentatges, dificultats per concentrar-se a classe o a l'hora de fer els deures, no s'ha d'esperar a que es produeixi el fracàs escolar, sinó que la clau està en buscar solucions davant de les primeres dificultats per tal de que la motivació no acabi de decréixer i la seva autoestima acadèmica estigui del tot perjudicada. Com més petits són els nens, és més fàcil començar una reeducació en els aprenentatges degut a la plasticitat cerebral.